Reklama
  • Wtorek, 11 października 2016 (15:05)

    Skład na 8 porcji: ● 200 g mąki pszennej ● 50 g mąki gryczanej ● 150 g masła ● 300 g szczawiu ● żółtko ● 2 jaja ● 300 ml gęstego jogurtu ● 50 ml kwaśnej śmietany ● 50 ml mleka ● 20 g żółtego sera ● sól i pieprz do smaku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (15:00)

    Ciasto: • 2 szklanki mąki pszennej • 100 g masła • szczypta soli • 1 jajko • 1 żółtko • 1 czubata łyżka śmietany 18 proc. Farsz: • 1/2 kg grzybów (podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki etc.) • 1 cebula • 3 łyżki masła • szczypta gałki muszkatołowej • szczypta ziół prowansalskich • sól morska • czarny pieprz • 3 jajka • 150 ml śmietany 18 proc. • 50 g sera gouda • 1 pęczek natki pietruszki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (14:00)

    Składniki na 6 porcji: 6 płatów ciasta filo, 1/3 szklanki roztopionego masła, 1 średnia cebula, 40 dag włoskiej kapusty, 30 dag schabu środkowego, ½ strąka czerwonej papryki, 15 dag kwaśnej śmietany 18 proc., 3 jajka, 200 ml mleka, olej do smażenia, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżki bułki tartej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (14:00)

    Składniki na 8-10 porcji: na ciasto: 18 dag mąki pszennej, 12 dag zimnego masła lub margaryny, 1 jajko, szczypta soli. Na masę: 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 6 łyżeczek żelatyny, ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 20 dag zielonego groszku, 4 łyżki posiekanego koperku, sól, biały i czerwony pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (14:00)

    Składniki na 6-8 porcji: na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 15 dag zmielonego sera białego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, ½ łyżeczki soli. Na farsz: 40 dag marchewki, 40 dag cukinii, 8 dag szynki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 6 jajek, 8 dag startego sera żółtego, 1 łyżka oleju, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (14:00)

    Składniki na 6-8 porcji: Na spód: 20 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 5 dag roztopionego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc., ½ łyżeczki soli. Na farsz: 1 średnia cebula, 40 dag cukinii, 20 dag małych pomidorów, np. wiśniowych, 8 dag zielonego groszku, ½ pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 4 jajka, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz. Ponadto: 1-2 łyżeczki masła, 1-2 łyżki bułki tartej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 października 2016 (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji: na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 3 dag cukru, 1/3 szklanki letniego mleka, 2 dag roztopionej margaryny, 1 jajko. Na nadzienie: 125 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 1 żółtko, 4 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 dag czerwonych porzeczek. Ponadto: 3 łyżki bułki tartej, cukier puder.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 4 października 2016 (14:00)

    Składniki (4 porcje): ciasto: 240 g mąki ● 160 g masła ● 2 żółtka ● łyżka śmietany ● łyżeczka soli. Wierzch: 250 g kurek ● duży por ● jajko ● 2 łyżki oleju ● sól ● pieprz ● świeży tymianek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Składniki: porcja kruchego ciasta, 250 g różnych śliwek, brzoskwinia, 3 łyżki cukru, 35 g masła rozpuszczonego i lekko ostudzonego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 30 września 2016 (08:00)

    Skład na 8 porcji: ● 250 g mąki pszennej ● 5 jaj ● 150 g masła ● mała główka kalafiora ● 500 g schabu wędzonego ● 2 pory ● 300 g kwaśnej śmietany ● 120 g żółtego sera ● olej do smażenia ● sól i pieprz do smaku ● łyżeczka oregano

    Czytaj więcej Komentarzy:0