Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Ciasto serowe

Składniki: 15 dag zimnego masła, 15 dag żółtego sera, 1 szklanka mąki pszennej, 2 żółtka, 5 jajek, 40 dag mrożonych różyczek brokułów, 2 łyżki mleka, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, cukier.

1 Zimne masło zetrzyj szybko na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj żółty ser. Połącz w misce z masłem. Dodaj mąkę pszenną, sporą szczyptę soli oraz 2 żółtka.

2 Przygotowane składniki szybko zagnieć. Dużą formę do tarty wyłóż pergaminem i wylep ciastem, dociskając je palcami. Piecz 10-15 minut w temp. 180 stopni (z funkcją termoobiegu).

Reklama

3 Mrożone brokuły wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotuj około 5 minut. Odlej na sicie. Pozostaw do osączenia. Pięć jajek roztrzep z mlekiem i łyżką mąki kukurydzianej. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

4 Na podpieczone ciasto serowe wyłóż brokuły. Całość zalej masą jajeczną. Formę ponownie wstaw do piekarnika.

Zapiekaj 20-25 min w temperaturze 160 st., aż masa całkowicie się zetnie. Podawaj na gorąco.

czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag masła, 33 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki octu, 60 dag moreli z puszki lub kompotu, 15 dag dżemu z moreli, 8 dag płatków migdałowych więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.