Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Cytrusowa tarta

Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego.

1 Zimne masło posiekaj z żółtkami. Wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na około 30 min do lodówki.

2 Cytrusy sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w plasterki (lub użyj kandyzowanych owoców ze skórką). Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, formując podwyższony rant. Spód posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu dekoracyjnie rozłóż plasterki przygotowanych wcześniej cytrusów.

Reklama

3 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z tartą, a po chwili zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ciasto na złoto około 50 minut.

4 Gotową tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw na 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy. Później, gdy ciasto będzie zimne, a tłuszcz zastygnie, trudno będzie ci wyjąć wypiek.

10 porcji; czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Quiche z groszkiem

    Składniki: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, sól, 25 dag mrożonego groszku, 2 pomidory, 10 dag szynki, 4 jajka, 250 ml śmietany 22 proc., gałka muszkatołowa, pieprz, 10 dag sera z pleśnią, 5 dag parmezanu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.