Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kolorowa tarta

Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia.

1 Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, jedno żółtko oraz posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

2 Po tym czasie zimne ciasto rozwałkuj cienko, wylep nim spód oraz boki formy na tartę. Na spodzie ułóż kawałek pergaminu. Obciąż go suchym grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstaw formę do piekarnika. Piecz spód w 180 st. 25 min.

Reklama

3 Pierś kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Oprósz przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, dodaj posiekany czosnek. Smaż razem, mieszając, ok. 10 minut. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4 Upieczony spód do tarty wyjmij z piekarnika, usuń pergamin i suchy groch. Napełnij przygotowaną mieszanką warzyw i mięsa. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj 10 min w 180 st. Ozdób bazylią.

czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 2,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko 310 łyżek piwa, 8 dag suszonych grzybów, 25 dag kaszy pęczak, 5 dag smalcu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.