Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (12:05)

    Krucha tarta z jagodami

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 35 dag mąki pszennej, 5 dag cukru, szczypta soli, skórka otarta z jednej cytryny, 20 dag zimnego masła lub margaryny, 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Na nadzienie: 60 dag jagód, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 żółtko, 1 łyżka mleka lub śmietanki 30 proc., cukier puder

Reklama

Przygotowanie:

1. Do mąki dodaj szczyptę soli oraz zimne masło lub margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, skórkę otartą z cytryny oraz śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 min. Umyte i osuszone jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

2. Jedną porcję ciasta rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Przełóż je do tortownicy formując wysoki rant (brzeg). Formę z ciastem włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażarki. Po tym czasie wyjmij, na spód wyłóż jagody. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką. Owoce przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

3. Wierzch ciasta w kilku miejscach natnij ostrym nożem i posmaruj pozostałym żółtkiem.

Piecz w temp. 200° C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temp. do 180° C i piecz jeszcze 30 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut, porcja: 350 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | tarta | jagody

Zobacz również

  • Składniki: ciasto: 10 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku, sól, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Farsz: 40 dag brokułów, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 20 dag sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.