Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Składniki: • 250 g mąki krupczatki • 200 g cukru pudru • 150 g masła • 2 żółtka. Masa cytrynowa: • słoik kremu cytrynowego • 8-10 cytryn • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • cukier puder do posypania.

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

2. Do garnka wlej wodę, cukier, zagotuj. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na plasterki. Wrzucaj je partiami do syropu i gotuj około 2 minut. Wyjmij i osusz.

Reklama

3. Wyjmij z lodówki ciasto i je rozwałkuj. Wyłóż na formę do tarty i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. Żeby ciasto nie wybrzuszyło się, możesz je przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Wtedy będzie idealnie płaskie.

4. Na podpieczonym cieście rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego sorbetu.

Olivia
Więcej na temat:tarta | cukier puder

Zobacz również

  • Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125 g schłodzonego masła, jajko, 100 g startego sera typu mozzarella, szklanka szpinaku baby, 400 g filetu z łososia, 6 dymek, 2 łyżki koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.