Reklama
  • Piątek, 26 lutego (15:00)

    Pistacjowe tartaletki

Składniki na 10 sztuk: 250 g mąki + do podsypania, szczypta soli, 100 g cukru pudru, 125 g masła + do posmarowania foremek, jajko, 50 g kremu pistacjowego do smarowania, 2 tabliczki białej czekolady, 250 g pistacji, 200 g śmietany kremówki, suche ziarenka fasoli do tzw. ślepego pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Dołóż miękkie masło i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone przełóż na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj.

Reklama

Z placka wytnij kółka o średnicy 12 cm. Przygotuj 10 foremek do tartaletek (o średnicy 7,5 cm). Posmaruj je tłuszczem i oprósz mąką. Foremki wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu i suchymi fasolkami.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz 5 minut, usuń fasolę oraz papier i piecz dalej ok. 12 minut, aż spody ciastek ładnie się zezłocą. Potem ostrożnie przełóż je na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną. W tym czasie czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej.

Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą czekoladowo-pistacjową. Spody tartaletek napełnij przygotowanym kremem. Schładzaj je 45 minut. Obrane pistacje posiekaj, zrumień na patelni i posyp tartaletki. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 440 kcal

Na żywo
Więcej na temat:Lorie | ceny | tartaletki

Zobacz również

  • Tarta z czekoladą

    Składniki: 25 dag mąki, 15 dag masła, żółtko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: ok. 60 dag śliwek, cynamon, 12-14 cukierków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.