Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Piwne tartaletki z kaszą i grzybami

Składniki: 40 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko 310 łyżek piwa, 8 dag suszonych grzybów, 25 dag kaszy pęczak, 5 dag smalcu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek

24 sztuki, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 60 gr.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną zimną margarynę, jajko, piwo i sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, odłóż do schłodzenia na około godzinę.

2. Po tym czasie urywaj kawałki zimnego ciasta i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Ustaw je na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Przestudź lekko, wyjmij z foremek. Odstaw do całkowitego schłodzenia.

3. Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia, a następnie przełóż do garnka. Zalej czystą wodą. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Odlej, pokrój na kawałki.

4. Kaszę ugotuj w osolnym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dodaj łyżkę smalcu, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Obierz i poszatkuj drobno dwie cebule. Na patelni rozgrzej pozostały smalec.

5. Poszatkowaną cebulę wrzuć na rozgrzany smalec, lekko zrumień. Dodaj osączone pokrojone grzyby. Smaż razem, mieszając, około 5 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

6. Zawartość patelni połącz z kaszą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłóż do upieczonych miseczek z ciasta. Ustaw na blasze w piekarniku. Zapiekaj w 180 st. 8-10 minut.

Dobra rada. By skrócić czas, wykorzystaj go towe wytrawne korpusy babeczek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag masła, 33 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki octu, 60 dag moreli z puszki lub kompotu, 15 dag dżemu z moreli, 8 dag płatków migdałowych więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.