Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Placek wielkopolski na kwaśno

Składniki na 8 porcji 1 cebula, 2 łyżki oleju, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 60 dag kwaszonej kapusty, 1-2 łyżeczki suszonego tymianku, 12 dag masła, 5 jajek,, 25 dag mąki, 4 kiełbaski wieprzowe, 30 dag kwaśnej gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, 3 gałązki natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz i mąka do foremki, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

Reklama

1 Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na łyżce oleju. Dołóż boczek i kwaszoną kapustę. Wsyp tymianek oraz trochę pieprzu. Ew. podlej odrobiną wody. Duś ok. 30 minut. Odłóż do wystudzenia.

2 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, masło i 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (o śr. 32 cm). Formę do tarty (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Posyp tartą bułką.

3 Kiełbaski pokrój w grubsze plasterki, podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Pozostałe jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na przygotowanym spodzie rozłóż kapustę i plasterki kiełbasy. Zalej masą jajeczno-śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35-40 minut. Gotowy placek udekoruj posiekaną natką. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja 430 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: • 2 ząbki czosnku • szczypiorek • 200 g pomidorków cherry • oliwa • 500 g mielonego mięsa • 100 g kremowego serka • 2 jajka • opakowanie ciasta francuskiego • 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.