Reklama
  • Czwartek, 19 września 2013 (12:05)

    Prawdziwa wiejska tarta

Podaję ją na ciepło, z ogórkiem kiszonym. Wspaniały obiad. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Ciasto: 20 dag mąki, 12 dag masła, jajko. Farsz: 40 dag kaszanki, 6 ziemniaków, jajko, 1,5 łyżki śmietany, sól, pieprz, pęczek koperku

Reklama

Przygotowanie: Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Schłodź.

Ziemniaki obgotuj w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Z kaszanki usuń skórę, podgrzej i rozdrobnij widelcem. Koperek posiekaj. Jajko roztrzep ze śmietaną, przypraw solą oraz pieprzem.

Ciastem wyłóż formę do tart (26 cm). Nałóż warstwę kaszanki. Przykryj ją plasterkami ziemniaków. Całość zalej jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Posyp koperkiem. Piecz 40 min w temp. 180˚C.

Czas przygotowania: 65 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,20 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | przepis | ziemniaki | tarta | z

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: Opakowanie ciasta francuskiego • 2 jajka • łyżka mleka • 7 brzoskwiń • 30 dag serka kremowego • 5 łyżek cukru pudru • 200 ml śmietany 36% • 2 łyżki cukru pudru + do posypania. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.