Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Quiche z groszkiem

Składniki: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, sól, 25 dag mrożonego groszku, 2 pomidory, 10 dag szynki, 4 jajka, 250 ml śmietany 22 proc., gałka muszkatołowa, pieprz, 10 dag sera z pleśnią, 5 dag parmezanu.

czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 2,70 zł

Reklama

1 Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na około 30 min. Następnie wyjmij, rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę na tartę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli. Piecz ok. 10 minut w temp. 210 st. Zmniejsz temp. do 170 st. i piecz kolejne 10 minut.

2 Groszek zblanszuj w osolonej wodzie (nie rozmrażaj go wcześniej). Odcedź na sicie, szybko przelej zimną wodą. Pozostaw do osączenia. Pomidory i szynkę pokrój w kosteczkę.

3 Do miski wbij 3 jajka, roztrzep je widelcem, wymieszaj ze śmietaną, szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj rozdrobniony ser pleśniowy i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj.

4 Z podpieczonego ciasta zdejmij pergamin z fasolą. Rozłóż groszek, pomidory oraz szynkę. Wlej masę jajeczną.

Piecz całość ok. 30 min w temp. 160 st.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, pieprz, 15 dag masła, 3 jajka, 40 dag liści szpinaku, 1 cebula, 3/4 szklanki kremówki, po 1/4 szklanki sera żółtego, typu camembert, z niebieską pleśnią i fety,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.