Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Quiche ze szpinakiem i czterema serami

Składniki: 2 szklanki mąki, sól, pieprz, 15 dag masła, 3 jajka, 40 dag liści szpinaku, 1 cebula, 3/4 szklanki kremówki, po 1/4 szklanki sera żółtego, typu camembert, z niebieską pleśnią i fety, olej, gałka muszkatołowa.

czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 2,30 zł

Reklama

1 Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli. Dodaj zimne masło, posiekaj razem. Wbij jedno jajko, wlej 2-3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odstaw do lodówki na 30 min.

2 Liście szpinaku umyj starannie, odetnij ogonki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3 minuty. Odlej na sicie. Pozostaw do osączenia. Gdy szpinak lekko przestygnie, posiekaj go na kawałki.

3 Obraną cebulę drobno poszatkuj, wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Przesmaż na rumiano. Dodaj szpinak, chwilę smaż razem. Ciasto rozwałkuj, wylep formę. Piecz 10 min w 180 st.

4 Kremówkę wymieszaj z resztą jajek. Dodaj pokruszone lub starte na tarce sery oraz szpinak. Całość dokładnie połącz, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz 40 min w 180 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.