Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Śmietanowa tarta

Składniki: 14 dag masła, 1 jajo, 2 żółtka, żelatyna, po 6 dag cukru pudru i płatków migdałowych, 1 op. cukru waniliowego, 20 dag mąki, 10 dag cukru kryształu i śmietany 18 proc. , 250 ml białego wina, 150 ml kremów., owoce.

1. Masło posiekaj razem z 1 jajkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mąką. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na około 2 godzin.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wylep nim formę na tartę. Spód przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz około 15 minut w 180 st. Usuń pergamin z ziarnami. Dopiekaj jeszcze 20 minut.

Reklama

3. Rozpuść w odrobinie wody 2 dag żelatyny. Do żaroodpornej miseczki wsyp cukier kryształ. Dodaj żółtka i wy trawne białe wino, wymieszaj. Miseczkę ustaw na większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdejmij, dodaj żelatynę. Wymieszaj i ostudź.

4. Kremówkę ubij, połącz ze śmietaną. Dodaj do masy razem z garścią pokrojonych owoców (np. winogron). Wyłóż na kruchy spód. Odstaw do stężenia. Ozdób płatkami migdałowymi i dowolnymi owocami.

Świat kobiety
Więcej na temat:tarta

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: Na spód: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 12 dag zimnego masła,1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50 ml zimnej wody. Na masę: 3 cukinie, 4-5 marchewek, 5-6 plasterków szynki, 2 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.