Reklama
  • Poniedziałek, 16 marca 2015 (09:05)

    Tarta czekoladowa

Składniki na 16 porcji: 20 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 1 jajko, 30 dag mrożonych wiśni, 5 dag orzechów laskowych, 70 dag śmietany kremó- wki, 40 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru wiórki czekoladowe do dekoracji

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 10 dag masła. Dosyp cukier puder, kakao i sól. Wbij jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Potem drobno posiekaj. Formę do tary wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep foremkę. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

2. Pozostałe masło włóż do garnka. Dodaj 30 dag śmietany kremówki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Często mieszaj, aby masa nie przywierała do dna garnka. Następnie rozsmaruj ją na kruchym spodzie. Posyp orzechami. Schładzaj ok. 30 minut.

3. Czekoladę posiekaj, wymieszaj z resztą śmietany. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia. Przestudź, wyłóż na masę śmietanową. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Wiśnie zagotuj z 100 ml wody i cukrem.

Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do wiśni. Gotuj minutę. Wystudź, rozsmaruj na wierzchu tarty. Ciasto udekoruj wiórkami z czekolady.

Przygotowanie ok. 45 minut, 1 porcja ok. 550 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tarta | orzechy | tarty

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: Na spód: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 12 dag zimnego masła,1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50 ml zimnej wody. Na masę: 3 cukinie, 4-5 marchewek, 5-6 plasterków szynki, 2 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.