Reklama
  • Czwartek, 16 lipca 2015 (15:00)

    Tarta czekoladowa z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 60 dag truskawek, 3 łyżki masła, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka kakao, 2 czubate łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 i 1/3 tabliczki (ok. 13 dag) gorzkiej czekolady, 500 ml mleka, 4 łyżki cukru, 3 czubate łyżki mąki ziemnia- czanej, 3 łyżki śmietany kremówki, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do formy

Reklama

1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę razem z kakao. Dodaj cukier puder, masło pokrojone na kawałeczki oraz żółtko. Dolej łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Formę do tarty o śr. 28 cm posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Ciasto dobrze dociśnij do brzegów foremki. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Potem przykryj kawałkiem pergaminu i suchymi ziarenkami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut. Usuń papier i fasolę, piecz dalej jeszcze 5 minut.

3. Zagotuj 400 ml mleka z cukrem. Wrzuć połamaną tabliczkę czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści. Pozostałe żółtka wymieszaj z resztą mleka oraz mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego czekoladowego mleka. Gotuj ciągle mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje.

4. Budyń rozsmaruj na upieczonym spodzie. Wierzch wygładź. Truskawki umyj, dobrze osusz, usuń szypułki. Owoce ciasno ustaw na wierzchu tarty. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. 5Pozostałą czekoladę stop wraz ze śmietaną. Taką polewą polej ciasto, formując ozodobne esy-floresy.

Przygotowanie ok. 1 godziny. Chłodzenie (w sumie) ok. 2 godzin i  45 minut. 1 porcja ok. 220 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tarta | tarty | z

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: Ciasto: ● 300 g mąki ● 150 g masła ● żółtko ● szczypta soli i pieprzu. Nadzienie: ● 400 g kurek ● cebula ● jajo ● mały gęsty jogurt ● 200 g tartego żółtego sera ● szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.