Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Tarta czekoladowo-orkiszowa

Składniki Ciasto: 25 dag mąki orkiszowej typ 650, 15 dag masła, 4 i 1/2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (6 dag), jajko, tłuszcz do formy szczypta soli. Masa: 330 ml śmietanki 30%, 30 dag serka Philadelphia lub mascarpone albo ricotty, 30 dag gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao), 1/2 szklanki cukru pudru, 4-5 fig, garść ciemnych winogron, sól hawajska zielona.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji

Reklama

Agata Skiba z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Ciasto: zagniatam je z podanych składników. Wylepiam spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywam pergaminem, wsypuję suchy groch (jako obciążnik), piekę w temp. 180°C ok. 20 min. Kilka minut przed końcem pieczenia usuwam papier z grochem i podpiekam spód na złocisto.

2 Masa: śmietankę podgrzewam, dodaję serek, cukier puder, miksuję, aż się rozpuści. Dodaję kawałki czekolady, mieszam. Gdy masa jest jednolita, wylewam na ciasto.

3 Figi i winogrona kroję na cząstki, układam na masie. Wstawiam do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem posypuję solą hawajską.

Więcej na temat:tarta | ciasto | 'Masa' | "Masa" | Masa | figi | Philadelphia | tarty | agata | Skiba | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 pojedynczy (duży) filet z kurczaka, spory pęczek botwinki (wraz z buraczkami), 1 op. ciasta francuskiego, kilka kostek sera feta (ok. 8 dag), 1 cebula jajko do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.