Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Tarta gryczana z cykorią

Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 10 dag zimnego masła lub margaryny, 1 jajko, 2-3 łyżki zimnej wody, ¼ łyżeczki soli. Na nadzienie: 4 średnie cykorie, ½ szklanki śmietanki 18 proc., 10 dag sera pleśniowego, np. Lazur, 1 jajko, gałka muszkatołowa, 2 łyżki miodu, 2 dag masła, sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Na stolnicę przesiej obie mąki, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz, jajko oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy.

Reklama

Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem i obciąż, wsypując kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 180°C, następnie usuń papier wraz obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 min. 

2. Z cykorii usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż je w płytkim rondlu i polej miodem. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz masło. Podgrzej, następnie zalej wodą tak, by cykorie były zakryte. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu obracając.

Gdy przestygną, pokrój na kawałki. Śmietankę wymieszaj z jajkiem, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wylej na przestudzony spód, na wierzchu pokrusz ser pleśniowy i ułóż kawałki cykorii. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 290  kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tarta | z | SP | sok z cytryny | tarty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 60 dag mielonej wołowiny, 50 dag ziemniaków, 1 op. ciasta filo, 20 dag fety, 5 dag marynowanych papryczek pepperoni, 12 dag kwaśnej śmietany, 25 dag pomidorków koktajlowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.