Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Tarta makaronowa z groszkiem

Składniki na 8 porcji: 25 dag makaronu spaghetti, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 20 dag szynki, 10 dag groszku, 10 dag żółtego sera, 4 jajka, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany 22 proc, 10 pomidorków koktajlowych, bazylia, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

1. W dużym garnku zagotuj wodę. Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do przestudzenia oraz osączenia. Możesz także wykorzystać ugotowany makaron, który pozostał ci z obiadu.

2. Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz ciasta mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), wylep nim dno oraz boki formy okrągłej na tartę. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem.

Reklama

3. Szynkę pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę. Groszek osącz na sicie z zalewy, przelej wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Ser żółty (morski, gouda, edamski lub inny ulubiony) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

4. Jajka rozbij, umieść w misce, rozkłóć widelcem. Wlej gęstą kwaśną śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki.

5. Spaghetti wymieszaj z pokrojoną szynką, groszkiem i połową startego żółtego sera. Wyłóż na spód z ciasta, zalej masą jajeczno-śmietanową. Obłóż połówkami pomidorków koktajlowych i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj listkami bazylii.

Świat kobiety
Więcej na temat:tarta | z | tarty | groszek

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 150 g mąki ● 165 g cukru ● jajko ● po 125 g migdałów i masła ● 400 ml mleka ● budyń waniliowy ● 500 g serka mascarpone ● 350 g jagód ● biała czekolada ● 200 g śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.