Reklama
  • Piątek, 3 października 2014 (12:05)

    Tarta pomarańczowa

Składniki: 25 dag mąki pszennej, sól, 23 dag cukru, 6 jajek, 24,5 dag masła, 4 pomarańcze (najlepiej ekologiczne), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do formy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut

1. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 12,5 dag masła oraz 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 14 x 40 cm. Prostokątną formę o wymiarach 11 x 36 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Wylepić plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Reklama

Następnie przykryć spód kawałkiem papieru pergaminowego i suchymi ziarenkami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 15 minutach pieczenia usunąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-12 minut. Wystudzić.

2. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z trzech owoców wycisnąć sok. Pozostałe masło wymieszać w garnku z 10 dag cukru oraz z sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać skórkę pomarańczową. Mocno podgrzać.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1 łyżce wody i wlać do masła pomarańczowego. Pozostałe jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, wlać do masy w garnku. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

3. Pozostałą pomarańczę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody z resztą cukru. Włożyć plasterki pomarańczy, gotować 10 minut. Wyjąć, osuszyć, wystudzić. Udekorować nimi tartę tuż przed podaniem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:tarta | tarty

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag mąki, 7 łyżek masła, 45 dag bobu, 3 cebulki dymki ze szczypiorem, 2 łyżki oliwy, 100 ml śmietanki 30-proc., 6 jajek, 15 dag sera feta, 5 łyżek startego sera typu parmezan, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.