Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (10:05)

    Tarta serowo-pieczarkowa

Ciasto: 10 dag masła • 20 dag mąki • 1 jajko • szczypta soli. Farsz: 20 dag pieczarek • cebula • pomidor • 30 dag różnych serów (np. gouda, kozi, gorgonzola, mozzarella) • 4 jajka • kubeczek śmietany 18 proc. • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1 Przesianą mąkę, szczyptę soli, posiekane masło i jajko szybko wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem formy, nakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w 180°C.

2 Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż na łyżeczce masła. Dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż. Wszystkie rodzaje sera i pomidora bez skórki pokrój w plastry. Białka ubij, dodaj żółtka, śmietanę, ubij. Dodaj przyprawy.

Na cieście układaj wszystkie składniki, zalej sosem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tarta | ciasto | As | cebula | tarty

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ■ rolka ciasta francuskiego ■ pół kg zielonych szparagów ■ 2 garście młodych pokrzyw ■ 3 jajka ■ 3/4 szklanki śmietany ■ 10 dag ostrego sera żółtego ■ szczypta bazylii ■ sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.