Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tarta szpinakowa z czipsami salami

Składniki: 4-5 brykietów mrożonego szpinaku, żółtko, 25 dag mąki, 15 dag masła , pół cukinii, 10-12 czipsów salami, vegeta, 2-3 łyżki startego żółtego sera, sól, oliwa, bułka tarta, szczypiorek. Renata Wójcik, Buchcice, gospodyni domowa

1 Szpinak rozmroź na sicie, lekko osącz. Włóż na rozgrzaną patelnię, smaż, mieszając, aż cały płyn odparuje. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, żółtko oraz 13 dag masła. Włóż przesmażony szpinak. Składniki posiekaj ostrym nożem, a potem starannie zagnieć gładkie ciasto.

Reklama

2 Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wysmaruj resztą masła, wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz tartę 20 minut w temp. 200 st.

3 Ciasto wyjmij, obróć spodem do góry. Cukinię umyj, pokrój w plastry, oprósz vegetą, obsmaż na łyżce oliwy. Ciasto posyp łyżką startego sera. Ozdób cukinią i czipsami salami. Posyp resztą sera.

Wstaw do piekarnika na 5 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Quiche z groszkiem

    Składniki: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, sól, 25 dag mrożonego groszku, 2 pomidory, 10 dag szynki, 4 jajka, 250 ml śmietany 22 proc., gałka muszkatołowa, pieprz, 10 dag sera z pleśnią, 5 dag parmezanu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.