Reklama
  • Czwartek, 3 marca (11:00)

    Tarta twarogowa z jabłkami

Składniki na 10 porcji: 20 dag mąki pszennej, 5 dag + 1 łyżeczka cukru pudru, sól, 10 dag zimnego masła, 4 jajka, 6 małych jabłek, 3 łyżki soku z cytryny, 20 dag + 15 dag mielonego twarogu, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 6 łyżek cukru, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka mielonego maku, 5 łyżek mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki tartej bułki, 2-3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki konfitury morelowej, tłuszcz i mąka do blachy, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 5 dag cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki posiekaj nożem, a kiedy powstaną się grudki, wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto.

Rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach 23x31 cm. Blachę 20x28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep przygotowanym plackiem. Ciasto ponkłuwaj widelcem i wstaw do lodówki.

2. Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej stronie. Natychmiast skrop 2 łyżkami soku z cytryny.

Wymieszaj 20 dag twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym. Do masy dodaj 3 łyżki cukru i rodzynki. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z makiem, resztą twarogu, mlekiem i cukrem waniliowym.

Dodaj pozostały cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej z makiem.

3. Kruchy spód posyp tartą bułką. Rozsmaruj masę twarogową z rodzynkami, a następnie masę z makiem. Na wierzchu ułóż połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 25-30 minut.

Migdały zrumień na suchej patelni. Konfiturę podgrzej z 2 łyżkami wody. Tartę posmaruj konfiturą. Posyp płatkami migdałowymi i łyżeczką cukru pudru.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut . 1 porcja 370 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 40 dag polędwicy wołowej, 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego, 1 paczka mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka śmietany 18 proc., 25 dag sera ricotta, 2 jajka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.