Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Tarta z ananasem i kokosem

Skład na 8 porcji: ● 300 g mąki krupczatki ● 200 g masła ● 100 g cukru pudru + 4 łyżeczki do śmietany ● żółtko ● cukier waniliowy ● 2 puszki ananasów ● 200 g śmietanki kremówki 30 proc. ● 50 g wiórków kokosowych ● galaretka cytrynowa ● garstka suszonej żurawiny

1. Do przesianej mąki dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, żółtko i cukier waniliowy. Siekamy nożem składniki, a potem szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy nim blachę do tarty, łącznie z bokami. Cały spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180ºC ok. 25 minut.

2. Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy na półplastry. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier. Do gotowej śmietany dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Reklama

3. Ostudzone ciasto posypujemy żurawiną namoczoną w zalewie z ananasów, smarujemy bitą śmietaną, układamy na niej ananasy i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł.

Wartość odżywcza porcji 248 kcal Białko 4,9 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 26 g

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masła. Farsz: 50 dag zielonych szparagów, 2 cebule , 200 ml śmietany 30 proc., 2 jajka, 1 łyżka mąki, 10 dag mozzarelli, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.