Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Tarta z kozim serem

Składniki: 325 dag mąki 312,5 dag masła 31 duży por 312,5 dag sera koziego 3150 ml śmietanki 30 proc. 31 jajko, żółtko 3pół pęczka natki 3sól, pieprz 3 tymianek, cukier

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.

Reklama

1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem i 7 łyżkami lodowatej wody. Dodaj sporą szczyptę soli i cukru, szybko zagnieć kruche ciasto. Schłodź je w lodówce, a potem wylep formę na tartę. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz 10-12 min w temperaturze 190 st.

2. Por oczyść, drobno posiekaj. Ułóż na sicie, przelej wrzątkiem. Pozostaw do osączenia. Ser rozdrobnij. Śmietankę wymieszaj z jajkiem i żółtkiem, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Opłucz i drobno posiekaj liście natki.

3. Na spód wyłóż krążki pora z natką i ser kozi (usuń pergamin). Farsz zalej masą jajeczno-śmietanową. Formę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę ok. 30 min w 180 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 15 dag sera pleśniowego, 15 dag żółtego sera, 1 cebula, 2-3 dojrzałe pomidory, grubo mielony pieprz, listki bazylii. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.