Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:01)

    Tarta z kremem i karmelizowanymi cytrynami

Ciasto: 20 dag mąki pszennej (przesianej), 2 łyżki cukru pudru, 12 dag masła,2 małe żółtka, łyżka soku z cytryny. Krem cytrynowy: 500 ml śmietanki kremówki 36 proc., 6 żółtek, 6-8 łyżek cukru (do smaku), ewentualnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, otarta skórka z 2 cytryn, 3/4 szkl. soku z cytryny (bez pestek). Dodatkowo: 2 cytryny, 3 łyżki masła + do formy, 1/3 szkl. cukru.

1. Składniki na ciasto mieszam, wyrabiam, robię kulkę. Zawijam ją w folię i chłodzę w lodówce 30 min.

2. Krem cytrynowy: śmietankę podgrzewam, dodaję sok z cytryny oraz cukier. Nie zagotowuję! Żółtka lekko roztrzepuję. Dodaję do nich stopniowo śmietankę z sokiem, mieszam trzepaczką. Na koniec łączę ze skórką z cytryny i skrobią ziemniaczaną. 

Reklama

3. Formę na tartę natłuszczam masłem (lub olejem). Schłodzonym ciastem wylepiam dno i boki formy. Nakłuwam je widelcem. Na wierzch kładę papier do pieczenia, na nim rozsypuję np. grubą fasolę.

Ciasto podpiekam przez 15 min w temp. 180ºC. Papier usuwam i piekę ciasto ok. 5 min, by je zrumienić.

4. Na upieczony spód wylewam krem cytrynowy i piekę 30 min w temp. 130-150ºC, aż krem stężeje. Następnie tartę studzę i wkładam do lodówki na parę godz.

5. W tym czasie kroję cytryny w plastry i smażę je na maśle z dodatkiem cukru (na jeden plaster cytryny dodaję płaską łyżkę cukru). Smażę je, aż cukier się lekko skarmelizuje. Potem osuszam cytrynki na ręczniku papierowym i układam na kremie.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 75 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 1,40 gr • Przepis na 12 porcji

Tartę można też zrobić z dowolnymi świeżymi owocami sezonowymi. Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:ciasto | tarta | z | koszt | przepis | Tart | ma | cytryny | krem

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: Na spód: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 12 dag zimnego masła,1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50 ml zimnej wody. Na masę: 3 cukinie, 4-5 marchewek, 5-6 plasterków szynki, 2 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.