Reklama
  • Poniedziałek, 29 czerwca 2015 (08:00)

    Tarta z kremem i rabarbarem

Ciasto: ● 3/4 szklanki mąki ● 1/4 szklanki cukru ● 2/3 kostki masła ● żółtko ● szczypta soli Krem: ● 1 budyń waniliowy ● 1/2 szklanki cukru ● 3/4 szklanki mleka ● mała śmietana ● białko ● 400 g młodego rabarbaru

1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i sól. Dodaj zimne masło i dokładnie posiekaj je z mąką dużym nożem. Dodaj żółtko i szybko zagnieć całość, aż powstanie gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.

Reklama

2. Budyń, 1/4 szklanki cukru i 50 g śmietany utrzyj na gładką masę. Resztę śmietany zagotuj z mlekiem. Powoli dodawaj roztwór z budyniem. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, przełóż do zimnego naczynia i ostudź.

3. Z białka ubij pianę i pod koniec dodaj resztę cukru. Delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą budyniową.

4. Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na kawałki o dł. 2 cm. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortownicę i gęsto nakłuj je widelcem. Wyłóż krem i przykryj go kawałkami rabarbaru. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C.

410 kcal

Takie jest życie
Więcej na temat:krem | tarta | ciasto | z | kremy | tarty | rabarbar

Zobacz również

  • Jeżynowa tarta  z kremem budyniowym

    Spód: 25 dag mąki pszennej, 12,5 dag schłodzonego masła, 2 żółtka, łyżka zimnej wody, 3 dag kakao ciemnego (3 łyżki), łyżka cukru pudru. Krem: 12,5 dag masła, 2 szklanki mleka, 2 łyżki czubate... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.