Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Tarta z morelami

Składniki: 25 dag masła, 33 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki octu, 60 dag moreli z puszki lub kompotu, 15 dag dżemu z moreli, 8 dag płatków migdałowych

24 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 80 gr.

Reklama

Krok pierwszy . Zimne masło posiekaj na małe kawałki, dodaj 8 dag mąki, szybko za- gnieć ciasto. Uformuj z niego kostkę o wym. 10x10 cm, odłóż do lodówki do schłodzenia. Resztę mąki przesiej do miski.

Krok drugi. Do mąki dodaj żółtko, wsyp sól, wlej ocet oraz 125 ml wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 30 min, a następnie ułóż na stolnicy i rozwałkuj na płat o wym. 20x40 cm.

Krok trzeci . Na płacie połóż maś laną kostkę. Zawiń ją w ciasto, złóż na pół. Owiń w folię spożywczą, odłóż na około 20 min. Ponownie rozwałkuj, złóż trzy razy, ponownie odstaw na 20 min. Powtórz czynność 2 razy.

Krok czwarty . Gotowe ciasto odłóż do lodówki, aby się dobrze schłodziło, a następnie podziel je na pół i cienko rozwałkuj. Wylep dno oraz ranty dwóch form na tartę. Spody posmaruj dżemem morelowym.

Krok piąty. Morele osącz starannie z kompotu lub syropu. Ułóż na spodach (miej scami po pestkach do dołu). Posyp płatkami migdałów. Ranty posmaruj jajkiem. Piecz tarty ok. 40 min w temp. 180 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.