Reklama
  • Wtorek, 19 maja 2015 (15:00)

    Tarta z pieczarkami

Składniki: o 1 opak. ciasta francuskiego o 1 kg pieczarek o pęczek szczypiorku o cebula o 3 łyżki natki pietruszki o tymianek o pieprz ziołowy o 2 łyżki masła o sól Sos: o 130 ml śmietanki 30 proc. o 2 łyżki posiekanej natki pietruszki o po łyżce listków tymianku i majeranku o żółtko o garść migdałów

Przygotowanie:

Reklama

Ciasto ułóż w natłuszczonej foremce, przykryj papierem i czymś obciąż. Podpiecz 8 min w 200 st. C, zdejmij papier i piecz 10 min na złoty kolor.

Posiekaj cebulę, zeszklij ją na maśle ze szczyptą soli. Dodaj posiekane szczypiorek, pietruszkę i podsmaż. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i podsmaż.

Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i nałóż farsz na ciasto. Śmietankę podgrzej, dodaj zioła i chwilę potrzymaj na małym ogniu. Żółtko utrzyj z solą i stopniowo dolewaj śmietanę z ziołami. Gotowym sosem polej farsz.

Migdały pokrój w słupki, upraż na suchej patelni z odrobiną soli i posyp nimi wierzch.

Tartę zapiekaj w 150 st. C, aż sos się zetnie i odstaw do wystygnięcia. Podawaj np. z czerwonym barszczem.

Czas: 35 min | Poziom: średni |8 porcji, 210 kcal

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, pieprz, 15 dag masła, 3 jajka, 40 dag liści szpinaku, 1 cebula, 3/4 szklanki kremówki, po 1/4 szklanki sera żółtego, typu camembert, z niebieską pleśnią i fety,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.