Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tarta z pomidorami

Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 15 dag sera pleśniowego, 15 dag żółtego sera, 1 cebula, 2-3 dojrzałe pomidory, grubo mielony pieprz, listki bazylii.

1 Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, jedno żółtko oraz posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

2 Ser pleśniowy pokrusz w palcach lub rozdrobnij widelcem. Żółty ser (edamski, morski, gouda, tylżycki) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj.

Reklama

3 Pomidory natnij na krzyż, ułóż na sicie, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, a potem przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki.

4 Zimne ciasto rozwałkuj na cienki placek, wylep nim spód oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem, żeby powstająca para znalazła ujście. Wsyp pokruszony ser pleśniowy oraz starty żółty ser. Na wierzchu rozłóż pomidory. Oprósz je solą oraz pieprzem.

Piecz 30 min w 180 st. Udekoruj bazylią.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.