Reklama
  • Wtorek, 7 marca (08:05)

    Tarta z rybą, groszkiem i łososiem

Składniki dla 4 osób. Ciasto: 25 dag mąki pszennej • 15 dag masła • żółtko • szczypta soli • 40 ml mleka • masło do formy. Farsz: 2 pory • pół puszki groszku konserwowego • 25 dag łososia • cebula • 250 ml śmietany 18 proc. • 2 jajka • gałka muszkatołowa • olej • sól • pieprz.

1. Mąkę i sól wymieszaj z posiekanym masłem, dodaj żółtko i mleko. Szybko zagnieć, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Pora pokrój w plastry, cebulę w kostkę, groszek odsącz z zalewy, łososia pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pora, podduś. Wystudź, połącz ze śmietaną, jajkami, groszkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.

3. 3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj pozostałym ciastem.

Możesz wyciąć dekoracyjne kształty i ozdobić każdą. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia przykryj tarty folią aluminiową.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.