Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Tarta ze świeżym imbirem

Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao, 1/3 szklanki cukru pudru, szczypta soli, 80 g masła, jajko, 1/3 szklanki dżemu pomarańczowego, 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru. Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady, 40 g masła, szklanka gęstej śmietany, 3 jajka.

✓ 12 porcji • przygotowanie i pieczenie: 80 min (plus chłodzenie) • 330 kcal/porcja • 2 zł/porcja

Reklama

1 Mikserem wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i masło. Dodaj jajko i miksuj, następnie zagnieć ciasto na blacie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2 Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj (ok. 3 mm). Natłuść formę śr. 23 cm i przełóż do niej ciasto. Dociśnij, włóż do lodówki na 15 minut.

3 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Włóż ciasto do piekarnika, wierzch przykryj papierem do pieczenia i dociśnij suchym ryżem. Piecz 15 minut, zdejmij papier i ryż, piecz jeszcze 10 minut. Ostudź.

4 Przygotuj masę czekoladową. Śmietanę zagotuj w małym rondelku. Następnie wlej do miski z czekoladą i masłem, mieszaj, aż składniki się połączą. Ostudź, następnie dodaj jajka.

5 Obniż temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Wierzch ciasta posmaruj dżemem i posyp posiekanym imbirem. Następnie wylej czekoladową masę. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut (aż masa zetnie się pośrodku). Podawaj tartę schłodzoną, z bitą śmietaną.

Olivia
Więcej na temat:tarta | tarty

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 25 dag mąki krupczatki, 10 dag masła, 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 1 żółtko, oliwa. Farsz: 1 cukinia, 30 dag świeżego filetu z łososia, 150 ml śmietany 18... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.