Reklama
  • Czwartek, 5 listopada 2015 (11:05)

    Włoska tarta z łososiem

Składniki: Ciasto: 10 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku, sól, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Farsz: 30 dag szpinaku, 30 dag łososia, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera typu Lazur, gałka muszkatołowa, szklanka śmietany, pieprz, 1/2 pęczka koperku, 2 jajka, łyżka soku z cytryny.

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, sól i tymianek. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajo, włóż kawałki zimnego masła. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć oczyszczony szpinak i posiekany czosnek. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia oddziel od skóry, wyjmij ości i pokrój na kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odstaw. W tym czasie pokrój ser. Połącz jajka ze śmietaną.

Ciasto na tartę rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wyłóż formę i nakłuj widelcem. Następnie ułóż kawałki łososia, odciśnięty szpinak i ser. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Piecz 45 minut w temperaturze 180 °C.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | z | tarta | ciast | ciasta

Zobacz również

  • Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125 g schłodzonego masła, jajko, 100 g startego sera typu mozzarella, szklanka szpinaku baby, 400 g filetu z łososia, 6 dymek, 2 łyżki koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.