Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Wyśmienita tarta z cykorią

Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag zimnego masła, 1 żółtko, 1-2 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Na nadzienie: 4-5 cykorii, 4 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 25 dag jogurtu naturalnego, 5 dag sera feta, 3 jajka, sól, świeżo zmielony pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, żółtko oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 10 min w temp. 180°C. Usuń papier i fasolę, piecz jeszcze ok. 5 min.

2. Z cykorii usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą. Przekrój wzdłuż na pół i ewentualnie pokrój na ósemki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cykorie i mieszając podsmaż, by się ładnie przyrumieniły. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, wlej odrobinę wody, dodaj miód i smaż jeszcze ok. 5 minut, by cykoria się skarmelizowała.

3. Do naczynia wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj. Wylej na podpieczony spód, posyp pokruszonym serem feta. Oprósz solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż cykorię. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 270 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | tarta | cykoria

Zobacz również

  • Składniki: Ciasto: ● 300 g mąki ● 200 g margaryny ● 2 łyżki wody ● jajko ● szczypta soli Nadzienie: ● 250 g serka ricotta ● 2 jajka ● cukinia ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.