Reklama
  • Środa, 6 sierpnia 2014 (13:00)

    Ziemniaczana tarta ze świeżymi pomidorami

Składniki: szklanka mąki, pół kostki masła, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki śmietany, 5 średnich ziemniaków, 3 cebule, 10 dag posiekanego boczku, 10 dag sera żółtego, szklanka śmietany, jajko, 3 pomidory, sól, pieprz Przygotowanie:

Do mąki wrzuć pokrojone masło i razem połącz. Dodaj jajko, sól i śmietanę. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut.

Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj 15 minut, aż będą prawie miękkie. W miseczce wymieszaj śmietanę, jajko, starty na grubych oczkach ser żółty i podsmażony boczek. Posyp pieprzem i solą.

Reklama

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Włóż do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem. Wyłóż podsmażoną cebulę i ziemniaki. Całość zalej dokładnie masą śmietanowo jajeczną.

Piecz 45 min w temperaturze 175° C. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu tarty połóż pokrojone w plastry pomidory.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | ciasto | tarta | pomidory

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji. Kruche ciasto: 30 dag mąki orkiszowej, 20 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru. Nadzienie: 30 dag ziemniaków, 1 cebula, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.